Начало Любопитни факти История на визитките

 

История на визитките

Историята на възникването на визитките крие своите корени в дълбоката древност - там, където на много километри се простира Великата китайска стена. Именно в Китай през трети век преди новата ера са се появили първите визитки. Първоначално са изработвани от бамбук, дърво или от червена коприна. още...

В Древен Китай е бил издаден специален указ, който задължавал чиновниците да имат написано на червен плат имената им и заеманата длъжност. Първите визитки са поразявали със своята сдържаност и естетичност – на древната визитка не е имало никакви излишни детайли освен името на притежателя и длъжността му. Визитките са били като произведения на изкуството. Все пак за да се напише текст на едно късче дърво или плат, създателят на визитката трябва да е не само талантлив, но и да бъде отличен калиграф.

 

Първата напечатана визитка е намерена в Германия и датира от 1786 година. Визитните картички стават необходимост и се създава цял етикет на поведение за това как, къде и на кого да се предоставят. Немската аристокрация следва опита на френската. С течение на времето визитките станали атрибут и на дамите и господата от средната класа и не се използвали само от най-нисшите съсловия.

В Европа първото официално споменаване за визитни картички е във Франция през XVII век. По време на управлението на Луи XIV визитката се превръща в необходим и задължителен атрибут за представителите на висшите слоеве на населението. По онова време визитката е имала вид на карта за игра с името на „визитиращия”, (от там е тръгнало и самото наименование на визитките – от френската дума „Vizite” (посещение).

През XVII век се появяват и така наречените „визитки-билети”.  Това били гравирани визитки и ги притежавали гражданите на Флоренция и Венеция. Именно там по това време е била развита отлично полиграфията. Изработката на визитка се било превърнало в особен вид изкуство, с което се занимавали едни от най-известни майстори на онова време.

В средата на XIX век успешна конкуренция на литографиите и гравюри започват да оказват и фотографите-портретисти. През 1854-та година в Париж Адолф Диздери официално патентова визитни картички под названието „кард де визит”.

Ако се обърнем към българската история първите визитки официално са се използвали след 1878 година. Паралелно с бързото икономическо развитие на България между 1878 г. и началото на Втората световна война се развиват и съответните бизнес отношения, част от етикета на които се явяват визитките. По време на социализма се изработват доста еднотипни визитни картички, като право да имат визитки са само определени личности от политическия, икономическия и обществения живот. След демократичните промени от края на 1989 година се наблюдава бум на визитките, като от ден на ден те стават по-разнообразни. До къде ще стигне този процес? Това само бъдещето ще покаже.

 

Анкета
Какво печатате най-често?